Cookie Control - POLISH AMATEUR RADIO CLUB STATION "BESKID" IN LIMAMOWA wykorzystuje cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze. [Przeczytaj informacje o u¿ywanych przez nas Cookies].
Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptowaæ Cookies.
Witam serdecznie grono kolegów zza paru pagórków Wpad³ mi do g³owy pewien pomys³ i ciekaw jestem waszych opini
Chcia³em sie podzieliæ modyfikacj± anteny yagi 6 elementów wg. dk7zb ale ze zmienionym elementem tzw. wibrator. Kolega dk7zb publikowa³ antene na bazie dipola otwartego. Ja natomiast zamiast dipola otwartego zastosowa³em wibrator zwarty na bazie anteny bazooka na pasmo 145MHz. Co zauwa¿y³em to to ze antena lepiej odbiera zmniejszy³y sie szumy i antena sta³a sie bardziej kierunkowa. Do tego ze jest teraz zwarta prawdopodobnie jest mniej podatna na ³adunki elektrostatyczne. To jest poprostu projekt prototyp jak kto woli ,) Mile widziane sugestie opinie podpowiedzi etc.
Dane anteny : ( Yagi 6-elementów)
Diameter Refl Rad Dir 1 Dir2 Dir 3 Dir 4
Position 0 260 393 845 1470 1980
Elements 1028 987 930 918 918 890 (wymiary rurek aluminiowych Fi 8mm)
Wymiary wibratora wraz z danymi jak to zrobiæ:
I zdjêcia mojego wykonania yagi 6- elementowej:
Pozdrawiam serdecznie SQ9GRZ Grzegorz QTH: Rajbrot 73!
Nie wiem jak siê to sta³o ¿e umkn±³ mi ten temat ..
Moim skromnym zdaniem konstrukcja warta odwzorowania i testów.
Wiêkszo¶æ starszych konstrukcji wykorzystywa³o dipol pêtlowy, ale to rozbudowywa³o uk³ad o dopasowanie do linii koncentrycznej.
Z tego co kojarzê to bazooka ma jaki¶ zysk, wiêc i zysk ca³ej anteny prawdopodobnie wzrós³. Ciekawy jestem jak z szerokopasmowo¶ci± tej anteny.
A tak na marginesie to Grzegorz jako¶ sobie nie przypominam kiedy ostatnio rozmawiali¶my... my¶lê ¿e to musi siê zmieniæ
Super ¿e co¶ robisz sam .. i jeszcze chcesz siê tym podzieliæ.
Ja osobi¶cie czekam na ci±g dalszy. 73!